Strona główna
Poradnik
Tutaj jesteś
Poradnik Konszowanie czekolady

Konszowanie czekolady, na czym polega ten proces?

Data publikacji 7 listopada 2022

Jesteśmy święcie przekonani, że trudno byłoby pośród naszych czytelników znaleźć osobę, która może z czystym sumieniem powiedzieć, że nie lubi od czasu do czasu przekąsić choćby kilku kostek pysznej, mlecznej, gorzkiej lub białej czekolady. Jest to przysmak, który zyskał popularność wiele lat temu, jednakże i dziś spożywany jest w ilościach masowych przez koneserów tego słodkiego przysmaku. Aby jednakże czekolada rozpływała się w ustach, nie ulegała deformacji na skutek działania wysokiej temperatury, jak również mogła pochwalić się cieszącą oko konsystencją, musi ona przejść szereg procesów przetwórczych, z których jednym jest konszowanie. To właśnie jemu pragniemy przyjrzeć się nieco bliżej w ramach naszego artykułu. Zapraszamy do lektury!

W telegraficznym skrócie powiedzieć można, że konszowanie to nic innego jak specjalistyczny proces przemysłowy, który to zorientowany jest na długotrwałe, intensywne walcowanie oraz mieszanie ze sobą poszczególnych składników czekolady, tak aby utworzyły one idealnie jednolitą i charakteryzującą się pożądanymi przez producenta właściwościami masę. Już dawno historią są czasy, kiedy proces ten przeprowadzany był ręcznie. Właściciele fabryk szybko zauważyli bowiem, że jest on o wiele zbyt żmudny i pracochłonny, aby mógł on zapewnić stałą produkcję słodkiego przysmaku na zadowalającym poziomie. Z uwagi na ten fakt, podjęto działania mające na celu optymalizację i automatyzację tego procesu, co z kolei doprowadziło do opracowania specjalistycznych konsz, a więc urządzeń odpowiedzialnych za mieszanie składników stanowiących swoistą bazę każdej czekolady.

Innowacyjne urządzenia o których mowa mogą zostać zaprogramowane z poziomu zewnętrznego panelu kontrolnego, natomiast jedyną pracą, jaką wykonywać będzie musiał w tym przypadku oddelegowany ekspert jest sprawowanie nadzoru nad efektywnym przebiegiem procedury – siła rąk ludzkich jest w tym przypadku zupełnie niepotrzebna, bowiem za konszowanie od początku do końca odpowiada maszyna stanowiąca część linii produkcyjnej.  

Warto wiedzieć, że w profesjonalnych zakładach przetwórczych, konszowanie jest nierozerwalnie związane z procesem rafinacji, podczas którego usuwane są wszelkie drobinki i grudki, które to choć mogłyby nie być widoczne na pierwszy rzut oka, to podczas konsumpcji mogłyby zaburzyć wrażenia smakowe. Najbardziej zaawansowane urządzenia wykorzystywane w tym celu są w stanie rozdrobnić drobinki składające się na masę czekoladową do nawet 25 tysięcznych milimetra średnicy, co będzie gwarancją, że powstająca z takiej bazy czekolada będzie gładka, pozbawiona jakichkolwiek szorstkich czy grudkowatych kawałków, a także niezwykle smaczna. Optymalizacja całego procesu oraz usunięcie z niego czynnika ludzkiego sprawia, że nawet przeprowadzanie tak wymagających i żmudnych wydawałoby się procesów w żadnym stopniu nie przekłada się na finalna cenę czekolady którą możemy nabyć w sklepie. Kiedy już wiemy, jak nasz ulubiony przysmak powstaje, warto wybrać się do pobliskiego sklepu i nabyć choć jedną jego tabliczkę, bowiem czekolada poza pysznym smakiem obfituje także w korzystne dla organizmu substancje odżywcze i mikroelementy!

szkło techniczne

Redakcja PKWSA

Redakcja serwisu pkwsa specjalizuje się w dostarczaniu najnowszych informacji z branży węglowej, energetycznej oraz budowlanej.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?