Jak przechowywać czosnek ?
Data publikacji 6 listopada 2020Przedstawiamy sprawdzone do wielu lat sposoby na przechowywanie czosnku, aby nie kiełkował ani nie gnił.
Od wieków czosnek króluje w kuchni wschodniej i słowiańskiej, dodawany jest m.in. do sosów, mięs. Korzyści, jakie płyną ze spożywania czosnku,są już znane od dawna. Ten produkt znajduje się zawsze w wielu kuchniach. Nie wszyscy mają wiedzę na temat tego, jak czosnek powinien być prawidłowo przechowywany. Przechowywanie czosnku w odpowiednich warunkach zapewnia jego przydatność do spożycia nawet do kolejnego sezonu. Nie właściwe przechowywanie skutkuje jego gniciem lub kiełkowaniem.
Naturalny antybiotyk
Czosnek zawiera mnóstwo substancji odżywczych, które szybko zaczynają kiełkować. Czosnek zaczyna kiełkować w warunkach podwyższonej wilgotności, wtedy spada ilość zawartych w nim witamin. Czosnek traci swój smak i szybko się psuje. Przed umieszczeniem czosnku w spiżarni, należy starannie go posortować, pozbyć się główek kiełkujących lub z pleśnią itp.
Dawny sposób przechowywania
Jeszcze zanim wynaleziono lodówkę, ludzie splatali czosnek w warkocze i zamieszczano je w ciemnym i chłodnym miejscu – w piwnicy lub na strychu. W taki sposób czosnek może być przechowywany przez wiele miesięcy, bez problemów z kiełkowaniem. A co w sytuacji, jeśli nie mamy warunków do przechowywania czosnku w taki sposób w domu ?
Podpalenie korzeni czosnku
Zakupiony czosnek lub świeżo zebrany posiada korzenie. Nie są one zbyt widoczne, ale to właśnie one odpowiadają za kiełkowanie czosnku. Aby podpalić korzenie, wystarczy to zrobić za pomocą zapałek, zapalniczki lub palnika. Zobacz więcej porad na luxlife.pl.
Zakopanie w soli
Do wykorzystania tej metody potrzebuje karton lub słoik trzylitrowy. Wystarczy poukładać naprzemiennie warstwy czosnku z warstwą soli i szczelnie zamknąć słoik lub pudełko. Tak przechowywany czosnek pozostaje świeży przez długi czas. Innym sposobem na ochronę czosnku przed wilgocią, jest wykorzystanie zamiast soli trocin, mąki, popioły, zboża. Należy pamiętać, aby górna warstwa ochronna z danej produktu powinna mieć grubość minimum 2 cm.
Wykorzystanie stopionej parafiny
Ta domowa metoda była stosowana w tzw. warzywniakach. Czosnek od razu po zbiorze był zanurzany w stopniowej parafinie. Tak przechowywany czosnek nie tracił swojej świeżości przez długi czas.